CSS a podpora prohlížečů

Počáteční nadšení z možností kaskádových stylů z nás rázem opadne při pohledu na obrázek 2. Ukazuje zobrazení našeho dokumentu v Internet Exploreru. Ten, narozdíl od Mozilly, neumí formátovat tabulky definované pomocí stylu a nerozumí některým složitějším selektorům, které se dotazují na strukturu dokumentu. Nicméně, pokud jsou naše dokumenty jednoduché a nepotřebujeme je formátovat do podoby tabulek, může nám pro zobrazování dobře posloužit i Internet Explorer.

Obrázek 2. Internet Explorer bohužel mnoho pokročilejších vlastností kaskádových stylů nepodporuje

Ačkoliv je použití kaskádových stylů pro mnoho dokumentů zcela postučující, jejich rozšíření v masovém měřítku brání nedokonalá podpora v prohlížečích. Pokud dnes vytvoříme webovou stránku jako XML dokument s připojeným kaskádovým stylem, musíme se smířit s tím, že si ji neprohlédnou zdaleka všichni uživatelé Internetu. Budeme si muset ještě nějaký ten čas potkat, než se dobrá podpora CSS dostane do všech prohlížečů a tyto prohlížeče pak do počítačů všech uživatelů. S úspěchem se dnes kaskádové styly používají v několika WYSIWYG editorech XML dokumentů.

V příštím pokračování se podíváme na stylový jazyk XSL. Ve srovnání s CSS nabízí mnohem větší možnosti pro formátování dokumentů a navíc jej lze využít pro konverzi XML dokumentů do formátu HTML. To je dnes jeden z nejpoužívanějších způsobů pro zpřístupnění XML dokumentů širokému spektru uživatelů, kteří nedisponují prohlížeči s podporou XML.

© Jiří Kosek 2000-2001