Jak funguje

Již jsme si řekli, že základní filosofií je WAP velice podobný Webu. Z uživatelského hlediska obsahuje mobilní telefon prohlížeč, který umožňuje prohlížení wapových stránek podobně jako si na osobním počítači můžeme prohlížet webové stránky pomocí prohlížečů jako je Internet Explorer nebo Netscape Navigator. Jelikož prohlížeče uložené v mobilních telefonech jsou poměrně malé prográmky, které toho zase tam moc neumějí, často se jim říká mikroprohlížeče nebo microbrowsery.

WAP definuje celou řadu protokolů a datových formátů, které se používají pro komunikaci mezi mobilním zařízením a servery, které obsahují informace. Pro potřeby tvorby vlastních wapových stránek hraje nejdůležitější roli jazyk WML (Wireless Markup Language). Prozatím si ho můžeme představit jako jednoduchou obdobu jazyka HTML, který se používá pro tvorbu webových stránek.

Většina dnešních wapových stránek je umístěna na běžných webových serverech v Internetu. Jak je možné, že jsou tyto stránky přístupné z mobilních telefonů? Je to díky speciálnímu zařízení, kterému se říká brána (gateway). Jedná se o počítač, který je připojen zároveň do mobilní sítě operátora a zároveň do Internetu. Když si chcete na vašem mobilu prohlédnout nějakou stránku, mikroprohlížeč se pomocí protokolu WSP (Wireless Session Protocol) spojí s bránou. Ta požadavek na stránku upraví, a pomocí protokolu HTTP si wapovou stránku vyžádá od běžného webového serveru. Poté, co WML stránka dorazí z Internetu zpět bráně, je pomocí WSP odeslána na mobilní telefon, který ji zobrazí.

Aby to nebylo tak jednoduché, existují dvě podoby stránek zapsaných ve WML. Vy jako jejich autoři se nejčastěji setkáte s jejich běžnou textovou podobou. Protože má současná mobilní síť malou přenosovou kapacitu a ani mobilní telefony neoplývají velkou pamětí, existuje ještě úsporná binární podoba formátu WML. Brána všechny stránky před odesláním do mobilní sítě automaticky převádí do binární podoby. O tento krok se však nemusíte starat, je pro vás jako pro vývojáře zcela transparentní.

Obrázek 2. Komunikace mezi mobilním zařízením a serverem, který poskytuje obsah

Některé brány umějí do binárního WML kódu převádět i existující HTML stránky. Vzhledem k tomu, jak vypadají dnešní webové stránky a jaké mají telefony schopnosti, se jedná spíše o nouzové řešení, které nikdy nedosáhne kvality ruční přípravy samostatné wapové podoby stránky.

© Jiří Kosek 2000-2001