Základní nářadí správného webmastera

Jiří Kosek ml.

V počátcích služby World-Wide Web vystačil člověk při tvorbě stránek se znalostí jazyka HTML a s jednoduchým textovým editorem. Dnešní stránky jsou však plné obrázků, různých animací a klikacích map. Při zařazování těchto prvků nám mohou naši práci usnadnit různé programy. My si stručně představíme tři velice kvalitní sharewarové programy, které nám mohou velice pomoci při zkrášlování našich stránek.

Prvním z programů bude grafický editor Paint Shop Pro. Tento program nám nabídne hned několik služeb najednou. Program podporuje nepřeberné množství grafických formátů a umožňuje provádět konverzi z jednoho formátu do druhého. Naše obrázky můžeme tedy snadno převést do formátů GIF a JPEG, které se používají na Webu. Paint Shop Pro (PSP) podporuje i nový formát PNG, který je doporučován konsorciem W3C. PSP lze využít i pro výrobu transparentních a prokládaných GIFů. U obrázků můžeme upravit rozlišení a barevnou hloubku -- lze tedy optimalizovat přenosovou rychlost stránky s mnoha vloženými obrázky. PSP nabízí samozřejmě mnoho dalších funkcí -- např. různé filtry. PSP si můžete stáhnout na adrese http://www.jasc.com/pspdl.html.

Druhý program, který by na našem harddisku měl mít místo, je GIF Construction Set. Tento program nám pomůže při vytváření a úpravě animovaných obrázků. Animovaný obrázek lze vytvořit složením jednotlivých fází, které jsou uloženy v samostatných souborech. Mnohem užitečnější funkcí je výroba animovaného GIFu z animace uložené jako AVI-soubor. Občas může nalézt uplatnění funkce pro vytvoření pohyblivého nadpisu ve formě animovaného obrázku. Program si můžete stáhnout na adrese http://www.mindworkshop.com/alchemy/alchemy.html. Vřele jej doporučuji i těm, kteří dosud používají konkurenční Microsoft GIF Animator. Práce s GIF Construction Set je mnohem efektivnější.

Poslední program nám zjednoduší přípravu klikacích map. Program se jmenuje MapEdit a na adrese http://www.boutell.com/mapedit/ si jej můžete stáhnout téměř pro libovolnou platformu. MapEdit umožňuje pohodlné vytváření a úpravu jak klientských klikacích map, tak i starších klikacích map obsluhovaných serverem.

© Jiří Kosek 1999