Nestřelilo W3C vedle?

Zatím jsme se o činnosti konsorcia W3C v souvislosti se schématy moc nezmiňovali. W3C konsorcium samozřejmě pracuje na standardu, který se jmenuje XML schémata. Jeho cílem je navrhnout univerzální jazyk pro popis schématu, který by mohl nahradit všechny doposud existující jazyky. XML schémata jsou nyní ve stádiu pracovního návrhu – znamená to, že nejdříve za několik měsíců spatří světlo světa finální standard. Tak dlouho samozřejmě komerční aplikace využívající XML nemohou čekat. To by však nebyl hlavní problém. Pokud by výsledkem práce W3C byla kvalitní specifikace, jednoduchého a flexibilního jazyka pro popis schématu, mohli by na ni časem všichni přejít.

Ozývá se však stále více hlasů, zejména z řad vývojářů programů pro práci s XML, že XML schémata jsou příliš složitá. V tomto směru jim musíme dát za pravdu. Samotný standard se skládá ze dvou částí, každá z nich má velikost několika desítek stránek. První část popisuje možnost definice struktury dokumentů, druhá pak použití datových typů. XML schémata jsou příliš obecná a mají spoustu možností – standard je proto hodně rozsáhlý. W3C konsorcium proto připravilo výtah, který obsahuje úvod do XML schémat a měl by být srozumitelnější. Místo jedné krátké a jasné specifikace máme tři dlouhé dokumenty. To rozhodně nikoho, kdo chce XML schémata používat, nepotěší.

Jak se XML schémata ujmou, budeme moci posoudit až nějakou dobu po zveřejnění finální specifikace. Jistou zárukou může být paradoxně i Microsoft, který tvrdí, že ve svých produktech přejde z XDR na XML schémata po tom, co budou standardizována.

V následujícím textu si ukážeme základy XML schémat. Je možné, finální specifikace se bude v některých detailech lišit, ale princip zůstane stejný. XML schémata se zapisují pomocí XML syntaxe. Při bližším průzkumu byste zjistili, že syntaxe jednotlivých jazyků pro popis schématu je velice podobná.

© Jiří Kosek 2000-2001