XSLT procesor XT

XT je XSLT procesor napsaný v Javě. Stáhnout si jej můžete z adresy http://www.jclark.com/xml/xt.html. Pro jeho spuštění budete potřebovat na vašem počítači Javu. XT potřebuje pro svou správnou činnost i XML parser. Stránky obsahují informace o tom, kde si pro XT vhodný parser sehnat. Existuje i speciální verze XT, která je určena pro Windows a v jednom spustitelném souboru obsahuje vše potřebné, včetně parseru.

Parser, který se v XT normálně používá, bohužel nepodporuje kódování windows-1250 a iso-8859-2. Na mých stránkách je na adrese http://www.kosek.cz/xml/xt-czech/xt-czech.html k dispozici upravená verze XT, která obě v Česku používaná kódování podporuje. XT je zde k dispozici jako jeden javový archiv, který v sobě kromě XT rovnou obsahuje i parser XP. Pro úspěšné spuštění XT si tedy stačí stáhnout soubor xt.jar. Soubor uložíme do libovolného adresáře. XT pak spustíme příkazem:

java -cp cestaxt.jar com.jclark.xsl.sax.Driver dok. styl výstup

Pro časté spouštění se nám samozřejmě vyplatí vytvoření dávkového souboru. Ve Windows si můžeme do souboru xt.bat uložit následující příkaz pro volání XT:

@java -cp c:\xmllib\xt.jar com.jclark.xsl.sax.Driver %1 %2 %3 %4 %5 %6 %7 %8

Předpokládáme přitom, že jsme si archiv xt.jar uložili do adresáře c:\xmllib. Na Unixu může skript pro spouštění vypadat zhruba takto:

#!/bin/sh
java -cp /usr/share/java/xml/xt.jar com.jclark.xsl.sax.Driver $*

V tomto případě předpokládáme, že soubor xt.jar jsme uložili do adresáře /usr/share/java/xml. Nesmíme zapomenout nastavit skriptu práva pro spuštění — například pomocí chmod +x xt.

Dávky pro spouštění XT je vhodné umístit do cesty, kde systém hledá programy ke spuštění.

© Jiří Kosek 2000-2001