Umístění stránek na web-hostingovém serveru zdarma

Samostatný článek do rámečku

V Česku je v dnešní době k dispozici několik serverů, na které si můžete zdarma umístit vaše skripty napsané v PHP. Jedná se například o servery www.kgb.cz, www.fbi.cz, www.yo.cz a www.oceany.cz. My si umsítění stránek ukážeme na příkladu serveru www.yo.cz.

Před umístěním stránek na serveru se musíme zaregistrovat. Během registrace si zvolíme jméno pro přihlašování k serveru, heslo a několik dalších parametrů. Po zaregistrování získáme na serveru yo.cz prostor pro ukládání stránek a skriptů.

Skripty můžeme na server nahrávat pomocí služby FTP. Ta slouží pro přenos souborů mezi počítači v Internetu. K použití služby si můžeme sehnat nějaký speciálně navržený program, ale do začátku můžeme vystačit například s Internet Explorerem (IE), který si s protokolem FTP rovněž přiřadí.

Dejme tomu, že jsme se na serveru zaregistrovali pod uživatelským jménem jkj. Stačí, když do adresní řádky v IE napíšeme ftp://jkj.yo.cz. Prohlížeč se nás zeptá na jméno a heslo, které jsme zadávali při registraci. Pokud je zadáme správně, zobrazí se v okně Internet Exploreru seznam souborů umístěných na serveru. Pomocí myši můžeme do tohoto okna přetahovat soubory z našeho počítače – automaticky se zkopírují na vzdálený server.

Pokud na server nakopírujeme skript s názvem datum.php, můžeme si ho v mikroprohlížeči nebo simulátoru prohlédnout z adresy http://yo.cz/pages/jkj/datum.php. Text jkj musíme samozřejmě nahradit naším uživatelským jménem.

Při vývoji složitějších aplikací je samozřejmě poměrně nepraktické nahrávat upravené verze skriptů neustále znovu na server v Internetu. V těchto případech si můžeme webový server s podporou PHP nainstalovat přímo na náš počítač. Podporu PHP lze přidat do téměř libovolného serveru – například do serverů PWS a IIS, které jsou dodávány standardně s Windows, do serveru Apache, nebo třeba do malého serveru Xitami. Samotné PHP lze stáhnout z adresy http://www.php.net nebo z českého zrcadla http://www.php.cz. V distribuci je přiložen i podrobný návod pro instalaci na jednotlivých platformách. Pokud používáte Linux, máte o jeden problém méně. Většina distribucí má v sobě Apache i PHP a stačí nainstalovat příslušné balíčky.

© Jiří Kosek 2000-2001