Konkurenti WAPu

Samostatný článek do rámečku

WAP není jediným způsobem, jak na mobilní telefon dostat obdobu webových stránek. V následujícím textu se podíváme na nejznámější technologie, které mají podobné použití jako WAP.

HDML

HDML (Handheld Device Markup Language) je jednoduchý značkovací jazyk určený pro tvorbu stránek pro mobilní zařízení. Populární je zejména v Severní Americe, kde zatím většina telefonů WAP nepodporuje. HDML vytvořila firma Unwired Planet (nyní Phone.com), která je i jedním ze členů WAP Fóra. HDML není přímou konkurencí WAPu, ale spíše jeho předchůdcem. Jazyk WML je silně inspirován právě jazyky HDML a HTML.

Šikmooký i-mode

V Japonsku má dominantní postavení na mobilním trhu společnost NTT DoCoMo. Ta je autorem služby i-mode, která umožňuje prohlížení stránek vytvořených v zjednodušené verzi jazyka HTML. Podporovány jsou i obrázky ve formátu GIF. Výhodou tohoto přístupu je, že vývojáři se nemusí učit žádný nový jazyk, vystačí si se znalostmi dosavadních technologií. V současné době jsou možnosti i-mode větší než u WAPu – podporovány jsou například barevné obrázky.

NTT DoCoMo v současné době zvažuje, zda se se svou proprietární technologií pokusí prorazit i na evropský a americký trh. V Japonsku používá i-mode 7 miliónů uživatelů a NTT DoCoMo se díky své službě, kterou spustila na začátku roku 1999, stala největším internetovým providerem. V Japonsku se tak začínají naplňovat vize o tom, ž k Internetu bude většina uživatelů přistupovat z jiných zařízení než jsou klasické osobní počítače.

Kompaktní HTML

cHTML (Compact HTML) je podobně jako i-mode zjednodušená verze jazyka HTML určená pro mobilní zařízení. Snaží se ho prosadit firma Logica, která by s ním ráda získala v Evropě podobný úspěch jako NTT DoCoMo s i-modem. O cHTML se veřejně začalo mluvit v létě 2000 a telefony s jeho podporou budou na trhu nejdříve na konci roku.

V Čechách se asi cHTML moc neujme, protože WAP začíná pomalu zapouštět kořeny. Ve zbytku Evropy však WAP nemá zdaleka vyhráno, zvláště když si uvědomíme, že v České republice byl WAP spuštěn poměrně brzy.

LEAP

Protokol LEAP (Lightweight and Efficient Application Protocol) se jako kandidáta na protokol pro bezdrátovou komunikaci snaží prosadit sdružení FreeProtocols.org. Sdružení poukazuje především na to, že WAP obsahuje několik patentů, nevyužívá existující protokoly, tam kde by to bylo možné, a hlavně jeho vývoj je v rukou několika firem sdružených do WAP Fóra. Nikdo z venku nemůže proces vývoje nových verzí WAPu ovlivnit.

LEAP se přitom skládá z několika protokolů, které staví nad klasickým internetovým protokolem TCP/IP. Jednotlivé protokoly jsou přitom specifikovány pomocí RFC dokumentů, což je ve světě Internetu dlouhou dobou osvědčený postup, který všichni uznávají.

LEAP se skládá z několika protokolů, mezi něž patří především ESRO, EMSD a EHTD. ESRO (Efficient Short Remote Operations Protocol) umožňuje spolehlivý přenos nezávislých datových paketů. Pomyslně tedy leží mezi protokoly UDP a TCP. Již z názvu protokolu EMSD (Efficient Mail Submission and Delivery Protocol) je jasné, že slouží pro posílání zpráv a e-mailů. Pro přenos hypertextových dokumentů je určen protokol EHTD (Efficient Hyper Text Delivery Protocol) na jehož vývoji se teprve pracuje.

Konsorcium W3C

Konsorcium W3C se stará o standardizaci protokolů a formátů používaných na Webu. Pod jeho křídly je například vyvíjen jazyk HTML, kaskádové styly, protokol HTTP a mnoho dalších technologií. W3C si již poměrně dlouho uvědomuje, že během několika příštích let převáží mobilní přístup k Webu. Patrné je to především na vývoji jazyka HTML. Na začátku roku 2000 byla zveřejněna jeho nová verze XHTML 1.0. Ta staví na syntaxi XML, což mimo jiné znamená, že stránky už nesmějí obsahovat dnes běžné syntaktické chyby, jako neukončené a překřížené tagy. Díky tomu je jednoduší psát prohlížeče. Nyní se pracuje na rozdělení XHTML do několika nezávislých modulů. To umožní, aby zařízení se slabším výkonem používala pouze podmnožinu dnešního jazyka HTML. Tato podmnožina však bude kompatibilní s vyššími verzemi jazyka HTML.

W3C konsorcium však není konkurentem WAP Fóra. Podle několika prohlášení obě sdružení na poli Webu pro mobilní zařízení spolupracují. Nejspíše se tedy v některé z dalších verzí WAPu začne místo WML používat modul jazyka XHTML. Ale na to si ještě počkáme.

© Jiří Kosek 2000-2001