Architektura WAPu

Jiří Kosek


Obsah

Odkud se vzal
Jak funguje
Architektura WAPu
Proč zrovna WAP
Konkurenti WAPu
HDML
Šikmooký i-mode
Kompaktní HTML
LEAP
Konsorcium W3C

Zkratka WAP je dnes skloňována v mnoha pádech. Reklamní kampaně se nám snaží WAP vylíčit jako službu, bez které není možné žít. Uživatelé a odborníci se dělí na dva tábory – jedni jsou službou nadšení, druzí ji zatracují a neočekávají její přílišné rozšíření. My se této diskusi vyhneme. WAP je zkrátka tady a mnoho webových vývojářů a designerů je dnes postaveno před úkol vytvořit wapové stránky nebo aplikace. Proto jsme pro vás, počínaje tímto číslem, připravili seriál, kde se naučíte vytvářet wapové stránky a aplikace.

V dnešním první díle se seznámíme s tím, co se skrývá pod zkratkou WAP, která bývá někdy zapisována i se zavináčem jako W@P. Přehled architektury nám umožní mnohem lépe pochopit, jak celý WAP funguje. V následujících dílech se pak s jednotlivými technologiemi seznámíme podrobněji. Nevynecháme samozřejmě ani informace o podpoře WAPu jednotlivými telefony a o vývojových nástrojích, které nám usnadní tvorbu stránek pro WAP.

Obrázek 1. Co nás v seriálu čeká

Odkud se vzal

Masové rozšíření mobilních telefonů v druhé půlce 90. let a stále větší možnosti techniky nabízely prostor pro mnohem bohatší využití mobilních telefonů než jen pro telefonování. Několik předních výrobců mobilních zařízení (Nokia, Ericsson, Motorola a Unwired Planet) se sdružilo v organizaci WAP Forum. Jejím prvním významným počinem bylo uvolnění specifikace protokolu WAP (Wireless Application Protocol) v roce 1998. Protokol popisoval technologie a standardy nezbytné pro provoz služby velice podobné Webu v prostředí mobilních zařízení s omezenými možnostmi (malý displej, omezené možnosti vstupu, malá paměť a relativně pomalý procesor).

První telefony podporující WAP se na trhu objevily koncem roku 1999 a na přelomu let 1999 a 2000 spustili WAP i čeští mobilní operátoři. Od té doby se poměrně rychle rozrůstá nabídka telefonů, které WAP podporují, a samozřejmě i informačních stránek a aplikací, které jsou pomocí WAPu dostupné.

Většina dnes dostupných telefonů podporuje druhou verzi WAPu, která má číslo 1.1. Vývoj protokolu a jeho možností se však nezastavil, a dnes existuje i verze 1.2. Tu však zatím většina telefonů nepodporuje. V našem seriálu se budeme převážně zabývat verzí 1.1, která je dnes nejrozšířenější. Seznámíme vás však i s novinkami, které přináší verze 1.2.

© Jiří Kosek 2000-2001